Strugana srce pogača

Sastojci:

  • 600 gr pšeničnog brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 dl ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 200 ml mlake vode.
    Vreme pripreme: 20 minuta
    Vreme mirovanja: 30 minuta
    Vreme pečenja: 30 minuta
    Priprema:
    Kvasac izmrviti u malo mlake vode, dodati mu šećer i ostaviti da nadođe. U dubljem sudu za mešenje prosejati brašno. U sredini napraviti udubljenje u koje treba dodati nadošli kvasac. Sa strane dodati so, ulje i mlaku vodu. Umesiti glatko testo, prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe. Nadošlo testo premesiti i rastanjiti u koru debljine prsta. Iseći zatim oblik srca u željenoj veličini. Postupak ponavljati dok ima testa. Dobijene pogače staviti u pleh obložen pek- papirom. Premazati ih po celoj površini uljem i izbockati viljuškom. Ostaviti da narastu dok se rerna zagreva. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko pola sata. Izvući iz rerne i pažljivo dok su još vruće istrugati reckavim nožićem odmah nakon vađenja( kako bi se lepše strugala). Uviti u čistu kuhinjsku krpu, zatim u najlon kesu, malo prohladiti, pa služiti.