Mini đevreci

20 g svežeg kvasca
500ml toplog mleka
1 supena kašika šećera
1 supena kašika soli( ja dodam još malo dodatno)
125dcl ulja
Oko 650g mekog brašna
▪️
Slatka smesa za umakanje
50ml tople vode
2 kašike meda
Izmešati da se sjedini lepo
▪️
Susam za posipanje.
Umutiti kvasac sa 1 dcl toplog mleka i šećerom i malo brašna i ostaviti da zapeni.
U vanglu dodati pola količine brašna, kašiku i još malo soli, umućeni kvasac koji je lepo nadošao, ulje i ostatak mleka. Umutiti sve zajedno i postepeno dodavati brašna. Umesitu lepo meko testo da se ne lepi za ruke staviti na toplo i prekriti da se diže oko 45min.
Istresti testo na radnu površinu i odvajati loptice (ja sam ih imala 17 kom)
Svaku lopticu sam sa prstom probušila na sredini i oblikovala rukom kao đevrek. Umočila svaki đevrek samo sa jedne strane u slatku smesu (od 50dck tople vode i 2 kašike meda), a zatim uvaljala samo tu stranu u susam u ređala na tepsuju obloženu sa papirom za pečenje.
Peći na 220c nekih 10tak min kad sam ih uzvadila iz rerne, malo sam ih malo premazala sa uljem.
Divotica jedna od ukusa!